Gezgin Karoları ve Gezgin Skoru

Tekerlek
4 min readSep 20, 2022

--

Bazı bisiklet kullanıcıları hep aynı rotalarda sürmeyi sever, bazıları ise devamlı yeni rotalarda sürmek, yeni yerler keşfetmek ister. Bir bisikletlinin ne kadar gezdiğinin göstergesi ise gezgin skorudur. Aynı yerlerde spor yapmak yerine devamlı yeni yerlere gidenleri ödüllendiren bir puan sistemidir.

Gezgin skorunu incelemeden önce gezgin karolarını tanımlamamız gerekiyor.

Gezgin Karoları (Explorer Tiles) Nedir

Bildiğiniz gibi strava’daki aktivite verilerimizi birçok farklı web sitesi ve uygulama alıp işleyerek bize farklı şekillerde sunuyor. 2012 yılında eşinin ikinci çocuklarına hamile olup akşamları erkenden uyumasıyla boşta kalan İngiliz Ben Lowe’un aklına strava verilerini kullanacak bir fikir gelmiş. Dünyayı kare şeklinde eşit bölgelere bölüp her bir kişinin bu bölgelerden ne kadarından geçtiğini, başka bir deyişle ne kadar gezgin olduğunu belirleyecek bir sistem tasarlamış.

Ben, dünyayı kare şeklinde bölgelere ayırmış ve bunların her birini karo (tile) olarak tanımlamış. Dünyanın küresel yapısı nedeniyle karoların büyüklükleri ekvatorda en büyük haline gelirken kutuplara gittikçe küçülüyor. Benim kaba bir ölçümümle İzmir’in bulunduğu 38 kuzey enlemi civarında karoların büyüklüğü yaklaşık 1.91 km x 1.91 km. Aklımızda 2 km x 2 km olarak tutarsak büyük bir yanılma payı olmuyor.

Sistemin yaratıcısı Ben, kutuplarda karoların küçülmesinin o bölgelerde yaşayan kişilere gezgin skoru anlamında avantaj yarattığını kabul ediyor ama bu avantajın “kutuplarda spor yapmak o kadar kolay olmasa gerek” diyerek dengelendiğini söylüyor. Söylediği doğru ama eşitsizlik sadece kutuplarla ilgili değil. Örneğin Ben’in ülkesi İngiltere’de karolar, Türkiye’ye göre daha küçük. İngiltere’deki strava kullanıcıları gezgin skoru anlamında Türkiye’deki kullanıcılara göre avantajlılar. Aynı şekilde Türkiye’deki karolar da ekvatora daha yakın olan örneğin Endonezya’dan daha küçük. Bu “adaletsizliğe” çok da takılmayalım, ucunda madalya yok sonuçta.

Gezgin Skoru (Explorer Score) Nedir

Gezgin skoru, bir strava kullanıcısının aktivitelerinde ayak bastığı farklı karo sayısıdır. Yani bir karodan birden fazla kez geçilse de o karo bir adet olarak hesaba katılır. Bu arada ayak basmak deyimi yanlış anlaşılmasın, yüzme, kano gibi gerçek anlamda ayak basılmayan aktiviteler de sayılıyor. “Karoda bulunmak” desek daha doğru olur herhalde. Strava aktiviteleri içinde birim zamanda diğerlerinden daha fazla yol alındığı için genelde bisikletliler gezgin skorunu takip ediyorlar ama skoru arttırmak için bisikletle gidemeyecekleri yerlere de başka şekillerde (yürüyüş, yüzme, kano, kayak, vb.) gitmeye çalışıyorlar.

Buraya kadarki teorik bilgilerle konu %100 anlaşılamamış olabilir. Buradan sonra kendi durumumdan örnekler vereceğim ve çok kolay anlaşılacak.

Bu yazı yazıldığı sırada benim gezgin skorum 276 idi. Başka bir deyişle 276 farklı gezgin karosunda strava aktivitem mevcut.

Bu benim kişisel ısı haritam:

Haritada; İzmir çevresindeki aktivitelerim, Antalya çevresindeki aktivitelerim, Bursa çevresindeki aktivitelerim, Yunanistan’ın Midilli adasındaki aktivitelerim, Erciyes Kayak Merkezi’ndeki kaymalarım, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki kaymalarım görünüyor.

İzmir’e zoom yapalım:

Hem strava aktivitelerim hem de karolar görülüyor. Vaziyete bakınca kendime kişisel bir hedef belirledim. Foça’dan Karaburun’a kadar bütün İzmir körfezi çevresindeki karoları birleştirmek istiyorum. Bunu yapmak için mor renkli oklarla işaretlediğim rotalarda sürüşler yapmam gerekecek. Bu hedefi tamamladıktan sonra yeni yerlerle ilgili yeni hedefler koyacağım kendime.

Urla’ya zoom yapalım:

Arkadaşlarla birlikte Urla sürüşümüzü yaptığımızda gezgin karolarından haberim yoktu. Farkında olmadan ortada bir karodan geçmeyerek o karoyu atlamışız. Halbuki sadece birkaç yüz metre başka yöne sürerek ortadaki karoyu da “fethedebilirmişiz”. Bir sonraki Urla sürüşümde hem bu ortadaki karodan hem de daha önce geçmediğim karolardan geçmeye özel göstereceğim.

Körfeze zoom yapalım:

Ortada X ile işaretlediğim karodan hiç geçmemişim. Buradan vapur hattı geçmiyor, yüzülecek veya kanoyla geçilecek yer değil. Aklıma gelen tek olasılık; İzmir Limanı’nın en uç noktasına yürümenin bir yolunu bulursam bu karoyu alabilirim, ki o da pek mümkün değil gibi. Yani girişe izin verdiklerini düşünmüyorum. Dünyanın birçok yerinde gezginler bunun gibi bazı karolara ayak basabilmek için farklı yollar deniyorlar. Artık ne yaşamışsa Ben Lowe, sitesinde “yasak veya tehlikeli alanlara girmeniz, tutuklanmanız, ceza almanız veya yaralanmanız durumunda sorumluluk size aittir” gibisinden bir not düşmüş.

Gezgin skoru yanında takip edilen bir başka performans da karolardan oluşturduğunuz “en büyük kare”.

Karolardan oluşturduğunuz en büyük kare mavi renkle işaretli oluyor. Göründüğü gibi benim en büyük karem 4 x 4 büyüklüğünde.

Bir de yeşil renkle işaretlenen karolarımız var.

Yeşil renkliler de sağındaki, solundaki, üstündeki, altındaki karolar alınmış olan karolar. Bunlardan tam olarak nasıl bir çıkarım yapmamız gerektiğini çözemedim. Anlayan varsa yorum olarak yazarsa sevinirim.

Yıllara göre gezgin karoları grafiğim ve bazı istatistikler

Gezgin Skorumuzu Nasıl Öğreniriz ve Gezgin Karolarımızı Nasıl Görürüz

  • www.statshunters.com adresine girin
  • Strava hesabınızla bağlanmasına onay verin (bir kez yapmak yeterli)

Statshunters, strava verilerinizi alacak ve aktivitelerinizi harita üzerinde işaretleyecek. Haritanın sağ üzerindeki seçenekler ikonuna tıklayın, açılan menüde “Display settings” altında “Show activities” ve “Show explore tiles” seçeneklerinin aktif olmasına dikkat edin.

https://www.statshunters.com/statistics/tiles adresine girdiğinizde ise “Veloviewer explorer tiles” başlığı altında gezgin skorunuzu, en büyük karenizi ve bazı diğer bilgileri görebilirsiniz.

Gezgin skorlarınızı ve en büyük kare büyüklüklerinizi yorum olarak bekliyorum.

--

--